Telif hakkının sonuna gelindi: Mickey Mouse kamulaşıyor YANILMAYIN........

 https://twitter.com/mehmetetsy101

40 Free ETSY Listing https://etsy.me/3SGA9iI



Digitalciler ve Fizikselciler Böyle bir haber görürseniz sakın yanılgıya düşüp listeleme YAPMAYIN.....  Nedenini aşağıda bir kaç mesajla açıklayayayım;

2023 itibariyle, "Mickey Mouse" karakteri ve diğer Disney karakterleri, Amerikan telif hakkı yasalarına göre hala tescillidir ve korunmaktadır. Disney tarafından yaratılan karakterler, özellikle "Mickey Mouse," şirketin öncü ve sembolik karakterleridir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, telif hakkı süreleri zaman içinde değişebilir. Ancak genel olarak, 1978 Telif Hakkı Yasası'na göre, telif hakkı koruması genellikle yaratıcının ölümünden itibaren 70 yıl boyunca devam eder. Kurumsal yaratımlar ve anonim eserler için ise genellikle eserin yaratılmasından itibaren 95 yıl koruma sağlanır.

Bu bağlamda, eğer Walt Disney veya diğer yaratıcılarının ölüm tarihine bakarsanız, bu kişilerin ölümünden sonraki 70 yıl boyunca karakterler üzerindeki telif hakkı korumasının devam ettiğini görebilirsiniz.

Walt Disney 1966 da yaşamını yitirmiş .

Buna göre 2036 ya kadar süreleri varki. Disney kurumsal olduğundan hakları Disney üzerine almışlığı göz önünde bulundurursak 95 yıla kadar gider. v.s v.s

İŞİN ÖZÜ ŞU:                                                                                                                                                                                                                                                           Walt Disney’in ilk olarak 1928'de yarattığı Mickey ve Minnie Mouse karakterleri telif sürelerinin dolması nedeniyle artık ücretsiz ve izinsiz kullanıma açık hale geldi.  BBC'de yer alan habere göre, 1928 kısa filmi "Steamboat Willie" ile ortaya çıkan  Mickey ve Minnie Mouse, ABD telif hakları süresinin 95 yıl olmasından dolayı kamu malı haline geldi. Bu gelişmeyle eski karakterler istenilen animasyon, ürün ve yaratıcı işlerde, ortaya çıkan ürünün Disney malı olarak gösterilmemesi şartıyla ücretsiz ve izinsiz kullanılabilecek. 2024 ile birlikte ünlü çocuk kitabı "The House at Pooh Corner", Charlie Chaplin'in romantik komedi filmi "The Circus" ve Virginia Woolf'un "Orlando" kitabı da kamu malı haline geldi.

Modern Mickey ve Minnie Mouse karakterlerinin telif hakları ise halen Disney'de bulunuyor.

Son satırdaki yazana göre önümüze gelen miki mini çizimini KULLANAMAYIZ................ .                                                                                                          

Yani Adamın ilk çizimlerini bulmak ve kullanmak icap eder.



Yorumlar