Ana içeriğe atla

ETSY 'de Dolandırıcılık ve Şüpheli Mesajlarla Nasıl Başa Çıkılır ?

 ETSY'den alıntıdır

Etsy'den gelen orijinal iletiler her zaman Etsy'den gelen kutusunda görünür ve açıkça "Etsy'den" olarak etiketlenir; konu satırının altında. Birisi Etsy çalışanı olduğunu iddia ediyorsa ve mesaj Etsy'den klasöründe bulunmuyorsa, mesajı spam olarak işaretleyin ve yanıtlamayın. . 

Etsy, dolandırıcıların topluluk üyelerimizi hedef almasını engellemek için aktif olarak çalışmaktadır. Şüpheli bir mesaj alırsanız lütfen dikkatli ilerleyin.

Dolandırıcılar genellikle Etsy'de birden fazla hesap oluşturur ve çok az kişiselleştirmeyle veya hiç kişiselleştirme olmadan aynı mesajı birçok üyeye gönderir. Genellikle yüksek fiyatlı ürün satıcılarını hedef alırlar.

Etsy Destek sizden hiçbir zaman şifrenizi bize söylemenizi istemeyecektir. Önceden bildirimde bulunmadan asla istenmeyen telefon aramaları yapmayacağız. Çevrimiçi olarak dolaşan telefon numaralarını aramayın, çünkü bunlar meşru olmayabilir.

Hesabınızı korumak için atabileceğiniz adımlar için Satıcı El Kitabı'ndaki Hesap Güvenliği Kontrol Listemizi okuyun.

Bir bölüme atla:

Etsy'den gelen bir mesajın meşru olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Etsy'den gelen iletilerin konu satırları farklı olabilir ancak her zaman Etsy'den klasöründe görünür.

Mesajlar'daki Etsy'den klasöründe görünen Etsy Destek'ten bir mesaj. Etsy'den klasörü seçilir ve klasör listesi kenar çubuğunda gri renkle vurgulanır. Mesajın başlığı "Merhaba, ulaştığınız için teşekkürler!" ve hesap avatarında Etsy'den bir etiket ve mavi arka plan üzerinde beyaz harflerle yazılmış bir Etsy logosu olan turuncu bir Etsy "e" simgesi bulunur

Etsy'den gelen meşru iletiler, Mesajlar'daki Etsy'den klasörünüzde bu şekilde görünecektir.

Bir mesaj Etsy'den gelmiş gibi görünse bile, yalnızca normal Mesajlar gelen kutunuzda veya başka bir klasörde görünüyorsa, bu büyük olasılıkla bir kimlik avı dolandırıcılığıdır ve göz ardı edilip spam olarak işaretlenmelidir.

Bu, bir kimlik avı iletisinin gelen kutunuzda nasıl görünebileceğine dair yalnızca bir örnektir. Avatarlar farklı olabilir ve bazı dolandırıcılar sahte Etsy markasını ekler. Etsy'den klasörünün sahtekarlıkları tespit etmenin anahtarı olduğunu unutmayın.

Etsy Destek'ten "Merhaba" konu satırını içeren bir mesajı gösteren Etsy Mesajları gelen kutusu. Gönderenin avatarı Etsy logosudur. Mesaj Etsy'den klasöründe görünmüyor

Bu mesajın gerçekten Etsy'den gelmediğini söyleyebiliriz çünkü Etsy'den klasöründe görünmüyor

Bir iletiyi spam olarak işaretleme

Mesajı yanıtlamayın. Etsy, herhangi bir nedenle şüpheli iletilerle etkileşime geçmenizi önermez. Yanıt vermeniz dolandırıcıları cesaretlendirecek ve daha fazla dolandırıcılık mesajı almanıza neden olacaktır.

Şüpheli bir ileti alırsanız bunu spam olarak işaretleyebilirsiniz:

  1. Etsy.com'da oturum açın ve Hesabınız'ye gidin.
  2. Mesajlar'ye gidin. 
  3. Gelen kutunuzdan şüpheli mesajı seçin. 
  4. Spam Olarak İşaretle'yi seçin.

Bu, mesajı gelen kutunuzdan Spam klasörünüze taşıyacaktır. Ancak bu mesajdaki yeni yanıtlarla ilgili e-postalar almaya devam edeceksiniz. E-posta bildirimleri aboneliğini nasıl iptal edeceğinizi öğrenin.

Gelen kutunuza geri göndermek için Spam klasörünüze gidin ve mesajı seçin, ardından Spam Değil'yi seçin.

Yaygın dolandırıcılık teknikleri

Aşağıdaki özellikler veya bunların herhangi bir kombinasyonu, mesajın bir dolandırıcılık olduğunu gösterebilir.

  • Etsy Mesajı yerine kişisel bir e-posta adresi aracılığıyla yanıt vermeniz konusunda ısrar ediyoruz.

  • Etsy'den ödeme yapmak yerine Etsy'ye farklı bir ödeme platformuyla ödeme yapılmasını istemek. Ödeme Etsy üzerinden yapıldığında Etsy Satın Alma Koruması sunamaz.

  • Aciliyet duygusu yaratmak. Dolandırıcı, siz tekrar düşünmeye zaman bulamadan, satın alma işleminin hemen yapılması gerekiyormuş gibi davranabilir.

  • Ödeme sorunu yaşayan ve satın alma işlemini tamamlamak için e-postanıza ihtiyaç duyan bir alıcı gibi davranmak. E-postanızı verdiğinizde, daha fazla talimat içeren ödemeyi almanız için bir bağlantı alacağınızı iddia ediyorlar. Ayrıca, Etsy sitesine benzeyecek ve e-postanızı girmelerini isteyen sahte bir ekran görüntüsü de içerebilirler. Bir alıcının satın alma işlemini tamamlaması için e-posta adresiniz hiçbir zaman gerekli değildir.

  • Siparişleri için ödeme kabul edilirken bir sorun yaşandığını ve satın alma işlemini onaylamak için onu taramanız gerektiğini söyleyen Mesajlar aracılığıyla size sahte bir QR kodu gönderdiğini iddia etmek.

  • Siparişlerine ek ürün eklenmesini istemek. Örneğin, satıcılardan yüksek fiyatlı bir hediye kartı satın almalarını ve siparişlerine dahil etmelerini istemek ve bunları daha sonra geri ödeyeceğine söz vermek. 

  • Aslında kötü amaçlı yazılım olan veya kimlik avı sitesine giden bir bağlantıda listelenen öğeleri satın almak istediklerini iddia etmek.

  • Ürününüz için istediğinizden daha fazla para göndermeyi teklif etmek. Bu, fazla ödeme dolandırıcılığı olarak bilinir.

  • Belirsiz sorularına dayanarak girişinizi okumamış veya bakmamış gibi görünüyorlar.

  • Etsy Checkout'tan geçmeyi reddetmek, dolayısıyla işlemin herhangi bir Etsy Satın Alma Koruması kapsamından diskalifiye edilmesi.

  • Nispeten yüksek değere sahip bir öğeye özel ilgi duymak. Dolandırıcılar orta ve yüksek değerli listelere odaklanma eğilimindedir.  

Gerçekten Etsy.com'da olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

Bazen dolandırıcılar hedeflerini Etsy.com gibi görünen sahte sitelere yönlendirmeye çalışırlar. Baktığınız web sitesinin gerçekten Etsy olduğunu doğrulamak için adres çubuğundaki URL'yi bir kez daha kontrol edin. URL her zaman etsy.com veya help.etsy.com ile başlayacaktır.

Resimde, https://www.etsy.com/blog/grandpa-chic-style?ref=blog URL'sine sahip Etsy Journal sayfası gösterilmektedir.

Yorumlar